Patkisfluff med paronkompott webb

Pätkisfluff med päronkompott

image_print

Patkisfluff med paronkompott webb

När man gör fluff (som man kan göra av nästan vilket godis som helst) bör man tänka på att det gör sig bäst efter en natt i kylskåp. Men bra planerat är hälften gjort.

Ingredienser:

160 g Pätkis (spara lite till dekoration)
3 dl vispgrädde

Hacka Pätkis i små bitar. Värm grädde i en kastrull, den får absolut inte koka för då blir det inget fluff!!!  Ta kastrullen från plattan och rör ner Pätkisbitarna, rör tills allt smält samman. Behövs det så lägg kastrullen på plattan och värm försiktigt så att allt godis verkligen smälter ner. Häll upp i en vispskål med tättslutande lock och ställ i kylen, minst 6 timmar, men allra helst över natten.

Sedan är det bara att på låg hastighet med elvisp vispa fluffet till önskad konsistens. Trots sin rinniga konsistens från början blir det fluffigt.

Päronkompotten innehåller mycket smör och Xanté, päronkonjak. Mint, choklad och päron är smaker som passar väldigt bra ihop.

Ingredienser:

500 g päron, skalad mängd
100 g smör
2/3 dl ljust muscovadosocker
2 dl Xanté, päronkonjak

Skala päronen och skär dem i tärningar. Smält smöret i en stekpanna och lägg ner päronen och sockret och stek ihop en stund. Häll i päronkonjaken och låt allt koka ihop. Låt kallna helt i en skål och dofta genast över en liten skvätt päronkonjak och rör om. Uteslut denna skvätt så blir efterrätten barnvänlig.

Använd fina glas vid servering. Skeda upp Pätkisfluffet i glasen och toppa med päronkompotten och lite krossad Pätkis.
 
Recept av Agneta Häggblom Wiklund och Petri Wiklund, som bloggar om mat på adressen http://bloggen.fi/livsnjutarnasgourmetkok

image_print

Kaj Lindh

No Comments

Post a Comment

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken