READING

Kärlek till naturen och hantverk kommer till uttry...

Kärlek till naturen och hantverk kommer till uttryck i ”ekodeko” hos Eija Koski

eijakoski
image_print

eijakoski

För ungefär ett och ett halvt år sedan lämnade Eija Koski sitt jobb på Vasa universitet och startade sitt eget företag, EKoArt. Som ekonom hade hon jobbat mera teoretiskt med hantverket ständigt närvarande i bakgrunden – men de första utställningarna med föremål gjorda av material från naturen gav mersmak och Eija gav efter för sitt stora fritidsintresse… som numera är hennes jobb.

Redan som barn intresserade sig Eija Koski för all slags hantverk, något som hon fick lära sig och utföra tillsammans med sin mor. Hur som helst var det ekonomi som kom att bli hennes yrke och hon fick småningom jobb på Vasa universitet inom forskning och utbildning.

– Hantverket fanns alltid i bakgrunden och kom fram då det fanns tid till det. Vi har ingen tv hemma så man hinner göra annat på fritiden. Jag tycker också om att sticka och virka. Det var ett stort beslut att lämna sin tjänst på universitetet – men efter de första utställningarna på Loftet i Vasa och på Käsityön museo i Jyväskylä kände hon att hon både vill och kan – och hon uppmuntrades även av sin man och av museilektorn att ta steget och bygga upp sitt eget företag med början i konsthantverket.
– Många höjde kanske på ögonbrynen, det här är sådant som man gör efter pensioneringen. Men jag känner varje dag att det var rätt beslut för mig. Om man stänger en dörr bakom sig ger man utrymme för nya dörrar att öppnas. Jag kom fram till att jag inte hinner med allting under ett liv – och därför måste jag välja.

På svenska i Veikars

Hon berättar vidare att hon ursprungligen är hemma från östra Finland med släktingar i Karelen.
Som inflyttad till Veikars i Korsholm var det till en början en stor utmaning att börja tala svenska och kunna ta del av byagemenskapen.
– På universitetet hade jag jobbat en del med verksamhet på landsbygden och på den vägen kom jag med i byarådet i hembyn för att vara med och formulera en byaplan. Den vägen kom jag också att lära känna byborna och kom med i byns verksamhet. Det är roligt att vara med. Vi har många planer om saker vi ska göra tillsammans. Det är verkligen härligt att leva ute på landet.
Ute på landet har man många olika möjligheter. Eija och hennes man har en ekobondgård och odlar säd för tillverkning av ekologiskt mjöl. Nu drömmer de om att kunna bygga en vindkraftdriven kvarn och renovera det gamla fähuset för framställningen av mjöl – och för ett utställnings- och försäljningsutrymme för både mjöl och Eijas hantverk.
– Hösten är min favoritårstid, jag älskar att gå i skogen och plocka svamp, berättar Eija, och säger att hon har med sig svampintresset från Karelen där svamp värdesätts mera än här i Österbotten.
– Jag älskar också urgammal trollskog med sina underbara färger och former och svampar och annat material för min konst.
Men Eijas man var inte i början
så intresserad av att äta svampar, skrattar hon, men berättar att hon själv gärna går svampkurser och är en riktig svampkännare numera.

Det började med halm

Eijas hantverksintresse utgick från halmen som material och hon blev bekant med olika former av halmslöjd. Redan som barn fascinerades hon av halmhimlar och gick för 20 år sedan på sin första himmelkurs. I elva år har hon hållit egna himmelkurser på olika håll.
– Det är så roligt att hålla kurser då man ser glädjen i deltagarnas ögon.
Just nu är hon aktuell med en bok om halmhimlar som hon skrivit på finska. Arbetet började egentligen med att hon kom i kontakt med japaner som ville fördjupa sig i halmhimlarnas betydelse för magi och andlighet – och hon började själv forska i hur det ligger till och studera himlarna närmare.
– Det kändes att det blev min grej att lyfta fram halmhimlarna helt enkelt.
Boken har hon gjort tillsammans med fotografen Rita Lukkarinen, eftersom hon anser att bilderna har en stor betydelse för upplevelsen av boken, och den kommer ut på förlaget Maahenki. Bokens titel är Himmeli och den kommer ut den 14 september med releaseparty på Suomen käsityön museo.
– Det är härligt att skriva om det man vill. Och meningsfullt att föra en viktig hantverkstradition som halmhimlarna in i vår tid i både ord och bild.
Hon berättar att andra naturmaterial kom in i bilden för ungefär fem år sedan och att det blev aktuellt på regelbunden basis då hon skulle ställa ut på Loftet.
– Ja, där var det kottar, mossor, lavar och allt möjligt. Mitt revir har utvidgats vartefter, säger Eija med ett leende.
Den nyaste verksamhetsformen är en ”Ekodeko-kurs”, som hon bland annat leder i Korsholm under hösten.
– Där använder vi natur- och återvunnet material. Det blir inredning, prydnader och smycken… ja, både bruks- och konstföremål att ha själv eller ge som gåva.

image_print

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM