Gunnel Englund i Pellinge, Borgå skärgård, värnar om allt som är närodlat. Hon vill odla sina egna åkrar, skörda det som växer där och kunna erbjuda sina kunder produkter av hög kvalitet och utan konserveringsmedel. Hon är inte heller rädd för att ta i och påbörja nya projekt och i fjol planterades ett par tusen äppelträd på hennes ägor. 

Gunnel Englund är född och uppvuxen på Pellinge, den vackra skärgårdsidyllen utanför Borgå i östra Nyland. Gunnels pappa var jordbrukare och hennes mamma Gerda är känd som den som drev ortens lilla bybutik, Söderby-Boden, i många år. Gunnel hann också själv vara delägare till butiken i några år.

Gunnel har arbetat inom skogsbranschen i många år. Efter studier i Ekenäs och Korsholm, blev hon först skogsbrukstekniker och senare genom vuxenstudier utbildade hon sig ytterligare till skogsbruksingenjör. Gunnel är en mycket driftig kvinna som inte är rädd att ta i där det behövs. Hon är inte heller rädd att axla ansvar. Dessutom brinner hon för närodlat. 

– Jag vill odla mina egna åkrar, skörda det som växer där och göra en produkt som kunden vet vad den innehåller. Närodlat är just precis det som ordet antyder, odlat nära dig. Du vet var produkten är odlad och hur produkten är framställd. Du vet också att inga konserveringsmedel använts, säger Gunnel.

Gunnel märkte tidigt att det inte går att att försörja sig enbart som spannmålsodlare. 

– Man måste specialisera sig på någonting, säger Gunnel. 

Mathantverksutbildning

Hon gick en mathantverksutbildning där hon valde att specialisera sig på bär och frukter, och på att förädla produkterna. Till den utbildningen hörde också att göra en slutprodukt. 

I samband med det fick Gunnel nys om en tävling. Tävlingen som då ordnades för första gången och som hade deltagare från alla nordiska länder. Gunnel hade äppelmust hemma i skåpet, hon hade rönnbärssaft och hon hade kryddor i kryddlådan. Hon började blanda friskt. Mixen som då trollades fram fick sonen Joakim och särbon Arne smaka på. 

– De gillade glöggen, och jag gillade den faktiskt också, men ville ändå få ännu en åsikt om produkten, säger Gunnel. 

Hon stötte på en väninna på byvägen. Väninnan smakade på glöggen och föreslog att hon gärna kunde försöka med att tillsätta något ytterligare. ”Försök med muskotblomma,” tyckte väninnan.

Gunnel gjorde en ny blandning, och det resulterade i en glögg som vann första pris i den mathantverkstävling som hon deltog i 2016. 

Hon fick veta om segern via sociala medier, och den natten sov hon inte mycket.

– Ännu följande dag hade jag svårt att fatta vad det var som hade hänt, säger Gunnel. 

Följande dag satte hon sig i bilen för att köra till sitt arbete på Otso. Där hade man just den här dagen ett årligt evenemang. Under detta evenemang utsågs Gunnel till Årets Otso 2016, en utnämning som utses av personalen inom hela företaget. 

–Två stora segrar inom två dagar, det kändes alldeles otroligt! Tiden som följde var milt sagt omtumlande, säger Gunnel eftertänksamt. Det blev intervjuer till både radio, tv och olika tidningar. Beställningarna på Gunnels goda glögg strömmade in. Det här var någonting nytt som alla tydligen ville ha! Saften där hemma tog slut, rönnbären på träden tog slut och faktum kvarstod – Gunnel kunde inte leverera glögg till alla sina kunder.

Text: Astrid Packalén
Foto: Anette Sundström Photography. 

Läs hela artikeln i Kuriren nummer 13-19

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken