Arepas är ett majsbröd som har sitt ursprung i Anderna och som serveras i de flesta Sydamerikanska länder. I Colombia äts de ofta till frukost – ibland med smör och ost, ofta som de är. Populärt till är också den colombianska tomatsåsen hogao.
Arepas
2 ½ kopp vatten
2 koppar majsmjöl
1 tsk salt
Smör att steka i
Häll vatten och salt i en bunke. Rör ner majsmjölet under omrörning och arbeta samman degen.
Rulla ut små bullar och platta till eller – om du vill ha riktigt tunna arepas – kavla ut degen och ta ut plattor med ett stort glas eller runt kakmått (cirka 10 centimeter i diameter).
Smält fettet i en stekpanna och grädda bullarna på båda sidor. Servera med smör och ost eller hogao.
Hogao
3 msk smakneutral matolja
1 hackad gul lök eller ännu hellre en knippa salladslök
2 ½ dl grovhackade tomater
1 krossad vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
¼ tsk salt
¼ tsk svartpeppar
¼ tsk strösocker eller brun farin
Hetta upp oljan i en kastrull. Tillsätt tomater, lök, vitlök och spiskummin och koka försiktigt i medelstark värme 10 minuter tills allt mjuknat. Rör om hela tiden. Sänk värmen till sparlåga, häll i saltet och låt puttra ytterligare 10 minuter tills såsen tjocknat. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.
 
Text: Bitte Assarmo
Foto: Pixabay

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken