Vit choklad cheesecake

Ostkakor är något som jag har bakat hundratals av och jag har till och med haft kurs i hur man tillreder dem. Ostkakor är ganska enkla att göra. Det finns tre olika typer av ostkakor: De som ska gräddas i ugn, de som ska stå i kylen och de som ska ställas i frysen.
Den som jag har receptet på här ska stå i kylen och den är en av mina favoriter. Ostkakor går enkelt att smaksätta på olika sätt. Det här är en enkel, men härligt god med vit choklad och en som har varit mycket omtyckt. Den har inte många ingredienser och det behöver den inte heller för att bli en favorit.
Botten:
80 g smör
200 g digestivekex
Fyllning:
250–300 g vit choklad
400 g philadelphiaost
250 g mascarpone
4 gelatinblad
2 dl grädde
Smält smöret. Krossa digestivekexen till smulor och blanda i smöret.
Platta ut kexsmulorna i en form med löstagbar kant och ställ formen kallt så länge du tillreder fyllningen.
Vispa philadelphiaosten och mascarpone till en krämig massa, helst med elvisp.
Lägg gelatinplattorna i blöt.
Smält vitchokladen och låt den svalna lite. Vispa ner chokladen i ostmassan, vispa ett par minuter.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem i kastrullen med 1 matsked vatten.
Vispa ner det smälta gelatinet i ostmassan i en fin stråle. Vispa under tiden du häller i gelatinet för att undvika eventuella gelatinklumpar.
Vispa grädden till ett fluffigt skum. Inte för hårt, men ändå så att den hålls ihop.
Vänd försiktigt ner grädden i ostmassan.
Häll ostmassan över smulbottnen i kakformen och jämna ut den så att du får en fin yta.
Låt kakan stå minst fyra timmar, helst över natten, i kylskåpet.
Ta kakan ur formen. Nu kan du dekorera kakan om du vill med godis, bär eller varför inte frukt.
Kakan är god att serveras som sådan eller med till exempel lite jordgubbssås.
Text, recept och foto: Kaj Lindh