Elin Sandholms målsättning är att designa och sy kläder som kan förändras efter kroppstyp, personlighet och tillställning, vilket gör att de kan användas i många år. Elin syr sina kreationer av tyg i naturmaterial av god kvalitet. En klassisk silhuett går före mode och trender i alla hennes kreationer som sys upp i egen studio i Raseborg.
Studion finns i ett vackert tegelhus i Åminnefors, nära Karis. Där skapar kläddesigner Elin Sandholm stilrena, etiska och funktionella kläder. Målsättningen i hennes klädskapande är att kläderna ska vara snygga i dag och kunna användas flera år framöver. Det är ett ovanligt koncept i dagens slit-och-släng-samhälle. För att lyckas med detta satsar Elin mera på stil än på trend. Viktigt för henne är att kläderna är hållbara, närproducerade och att produktionen sker under översikt av henne själv.
Grundade E/S Design
År 2011 avslutade Elin Sandholm sina designstudier till Formgivare YH med inriktning på beklädnad vid Yrkeshögskolan Novia i Åbo och några år senare startade hon sitt företag E/S Design.
– Efter några lärorika år som designassistent i Helsingfors grundade jag mitt eget företag och jag kan nu konstatera att allt har gått över förväntan. Jag har egentligen mera beställningar än jag har tid med. Eftersom jag är mammaledig ännu har jag faktiskt varit tvungen att bromsa lite och marknadsför mig därför endast via sociala medier och rekommendationer från nöjda kunder.
– I april 2016 lanserade jag dessutom en egen nätbutik. Även nätbutiken har gått över all förväntan. Mitt mål var att sälja åtta plagg per månad via nätet, men nu under sommaren har det kommit in sextio beställningar per månad, främst via nätbutiken, och sammanlagt har jag tillverkat och sålt över tusen produkter, säger Elin nöjt.
En hållbar livsstil och etisk klädtillverkning ligger Elin nära hjärtat. I dagens läge
köper vi finländare 13 kilogram kläder per person och slänger över 90 miljoner kilogram kläder årligen. Den ökade konsumtionen bekymrar Elin, för den är definitivt inte hållbar i längden.
– Vi köper mer och mer kläder utan att ens hinna använda alla plagg. Ibland upplever jag att shoppandet enbart är ett tidsfördriv. Man verkar tänka att det inte spelar någon roll om man kommer att använda kläderna eller inte eftersom man alltid kan sälja dem vidare på lopptorg.
Jag köper själv nuförtiden alla mina många gånger helt oanvända kläder på lopptorg. Problemet är att vi överbelastar naturen och skapar avfall vi inte kan göra oss av med på ett vettigt sätt. Enda sättet att vända trenden är att vi alla börjar köpa färre plagg till bättre kvalitet. Ofta tror man att det är dyrt att köpa kvalitet, men eftersom hållbarheten är mycket bättre sparar man ofta på det i längden, säger Elin.
Prisvänliga, funktionella kläder av kvalitet
För att undvika att kläderna skulle få ett alltför högt pris satsar Elin på kläder som går snabbt att sy. Elin kan sy vissa av sina kreationer klara inom en halv timme, men då räknas inte planering, marknadsföring och förarbete in.
– Innan en klänning är klar för försäljning ingår många arbetsskeden. Tyget skall klippas, det fyra meter långa tyget som går åt till varje klänning skall tvättas och hållbarheten testas, därefter skall plagget sys och hänga i två dagar varefter det förpackas och levereras. Därtill skall pappersarbetet skötas och webbsidan uppdateras. Det innebär mycket arbete, men det känns ändå bra då jag får jobba med det jag tycker om.
– Viktigt är att mina kläder är prisvänliga och tillgängliga för alla. Jag är inte ute efter stora vinster utan strävar efter att kunden skall få en hållbar och användbar produkt till ett skäligt pris. Faktum är att flera av mina kunder ansett att jag säljer mina produkter till ett för lågt pris, men jag vill hellre ha nöjda kunder än stor vinst. Bara jag kan leva på mitt arbete är jag nöjd, förklarar Elin.
Elin har valt att i huvudsak jobba med materialet viskostrikå. Viskos är en konstfiber som utvinns ur ett naturmaterial, oftast gran. Som sitt flaggskepp har hon klänningen, infinity dress. Det är fråga om en klänning som går att svepa runt kroppen nästan hur som helst tack vare två tygstycken som sitter fast vid midjan där klänningens överdel egentligen skulle börja.
– Viskostrikå har ett vackert fall, anpassar sig efter kroppen, andas och är behagligt att bära. Dessutom har tyget en speciell lyster som gör att det passar mycket bra till festligare plagg. I framtiden planerar jag även att ta in andra tyger i produktionen, men för enkelhetens skull har jag hittills hållit mig till ett tyg.
– Infinity dress är en mycket användbar klänning. Den är klassisk, feminin och stilren. Utgående från modellen har jag själv designat flera andra modeller, vilka finns i mitt sortiment. I framtiden planerar jag ägna betydligt mera tid åt till att designa nya modeller, men för tillfället går den mesta tiden åt till att sy. Till våren kommer i alla fall en barnmodell för åldern 1–6 år att lanseras, ler Elin.
Krävande att jobba ensam
Elin har valt att starta försiktigt och göra det mesta själv. I framtiden drömmer hon ändå om att kunna anställa några personer, men vill fortsättningsvis vara delaktig i produktionen.
– Då jag startade mitt företag fick jag rådet att börja försiktigt, vilket innebar att jag inte skuldsatt mig utan investerat först då jag haft råd. Eftersom en maskin kostar runt 1 000 euro har jag långsamt utökat maskinernas antal. Jag har också gjort det mesta själv. Jag beställer tyger från finska grossister, bär själv in mina 60-metersrullar, fungerar som modell och fotograf, printar mina skötselråd och syr det mesta själv.
För tillfället har hon i alla fall en sömmerska anställd på timbasis, vilket hon tycker underlättat enormt.
– Jag klipper och hon syr upp klänningarna. Dessutom har jag haft flera duktiga praktikanter till hjälp. I framtiden drömmer jag om att kunna anställa fyra, fem personer. En tanke är att också kunna sysselsätta ortens flyktingar, funderar Elin.
Vill gynna inhemsk industri och lokal arbetskraft
Det finns väldigt många finländska designföretag i landet, men i allmänhet sys kläderna upp i lågprisländer, vilket inte gynnar vår egen sysselsättning.
– För mig är det viktigt att vi behåller industrin inom landet. Om dagens trend fortsätter har vi snart ingen inhemsk klädindustri och den utvecklingen vill jag kämpa emot. Jag lägger mycket tid på att hitta bra leverantörer, köper sytillbehör i ortens lokala handarbetsaffär och anlitar ortens tryckeri trots att jag kunde få allt billigare över nätet. För mig är det viktigt att gynna hemorten, jag är nog en liten knutpatriot, ler Elin.
För Elin är det oerhört viktigt att kunderna är nöjda och rekommenderar hennes arbete. Att kläderna tillverkas i Finland och på hemorten spelar en stor roll för många av hennes kunder.
– Det betyder mycket att man kan prova och vid behov få kläderna omsydda. Viktigt är att kunderna får prova både färg och modell på plats. Då har man också möjlighet få olika mått justerade efter eget önskemål, via nätbanken får man endast längden justerad. Dessutom finns det vissa färger som av praktiska orsaker inte ens går att beställa via nätbutiken, utan endast av kunder som personligen kommer hit för provning, säger Elin.
Ekvationen barn och jobb
Elin är småbarnsförälder med två små barn och hon är vårdledig ännu en tid. Trots stor arbetsbörda försöker hon denna sista tid ta vara på den dyrbara småbarnstiden.
– Jag har en familj som ställer upp till hundra procent, men jag försöker ändå klämma in arbetet på söndagar då det är tillåtet att jobba som vårdledig, men vissa arbetsdagar dras mammapengen ändå ner till miniminivå. I december är föräldraledigheten slut, men jag kommer fortsättningsvis att stanna hemma som vårdledig och troligtvis kommer jag att börja jobba heltid först nästa höst. Till dess går verksamheten på halv maskin, berättar Elin.
På slottsbalen i fjol hade Elin inte en, utan hela två klänningar.
– Jag höll mig till mitt eget koncept och tanken var att bägge klänningarna skall kunna förändras och bäras också på andra tillställningar. Den ena klänningen var en maxiklänning i trikå med löstagbar kjol, med en överdel som kunde knytas på över 20 olika sätt. Den andra klänningen kunde också knytas på flera olika sätt. Det som var lite speciellt med den var att hela klänningen var i sammet och jag sydde den på tre dagar innan balen.
– Jag kan i det här skedet avslöja att jag också i år kommer att ha åtminstone en, men troligtvis två klänningar representerade på slottsbalen. Också i år kommer de klänningarna att följa konceptet om att kunna förändras och bäras vid många senare tillfällen, avslutar Elin.
Text och foto: Carola Gustafsson
Klänningsbilderna är privata

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken