Gubbröra med rödbeta (ca 7 dl)

Både ansjovis och matjessill samsas i denna gubbröra med rödbeta, kanske man rentav kan kalla den sillsallad. Västerbottensost är ingen självklar ingrediens i den klassiska varianten men det är vår absoluta favoritost och allt blir så mycket godare med den.
Det fina med gubbröra är att den alltid är rätt oavsett tillfälle och tidpunkt. Gör den gärna kvällen innan så hinner smakerna sätta sig.
Denna vackert rosafärgade sillröra avnjuter vi gärna på ett gott knäckebröd under uppesittarkvällen framför tv:n tillsammans med en god julöl.
1 burk matjessill, à 200 g (vi använder Klädesholmens)
5 ansjovisfiléer (Grebbestad)
1 rödlök
2 hårdkokta ägg
1 kokt och skalad rödbeta (cirka 180 gram)
1 ½ dl riven västerbottensost
1 msk kapris
1 knippe dill
1 knippe gräslök
1 ¼ dl majonnäs
½ dl crème fraiche
svartpeppar
salt
sillspad
Skala och finhacka löken. Skala och hacka äggen. Hacka kaprisen. Skär matjessillen och ansjovisen i små tärningar. Finhacka dill och gräslök. Skär rödbetan i små tärningar. Blanda ihop alla ingredienser och rör om väl. Smaka av med sillspad, lite salt och peppar. Låt stå i kylskåp ett dygn innan servering.
Recept och foto: Agneta Häggblom Wiklund och Petri Wiklund