Eva Sandblom har varit intresserad av att resa sedan unga år. I nästan 50 år har hon varit en av reseledarna vid Kurirens resebyrå – och nu hoppas hon på att få ha hälsan i behåll så att hon kan fortsätta resa på egen hand.
Hemma hos Eva Sandblom i Vasa samsas reseminnen, broschyrer och litteratur i bokhyllorna. Det är främst reseminnen från Dalarna och Danmark, men också från många andra håll i världen. Det är vackra danska jultallrikar, dalahästar och -tuppar, små tygmärken från olika städer och mycket annat som berättar om många resor.
– Dalarna och Danmark är mina favoritresmål genom alla tider.
Fick mersmak
Det började för nästan femtio år sedan då Eva var med på Kurirens resa till Tyskland.
– Jag blev god vän med reseledaren och frågade om han tyckte att jag skulle kunna passa som reseledare – och han sa att han skulle gå upp till Frejvid Weegar och säga att jag var intresserad. På den vägen är jag, berättar Eva.
Hon har varit med från början som Kurirens resenär och har fungerat nästan lika länge som reseledare. Bland annat var hon med som resenär på en av de första resorna som ordnades till Norge.
– Kurirens resebyrå var pionjär inom sitt område när verksamheten med sällskapsresor med buss och reseledare inleddes och det känns roligt att ha fått vara med och skriva historia. När cirkeln nu har slutits och Kurirens resebyrå upphör var det också trevligt att få vara med på de två sista bussresorna som ordnades; till Bornholm och Karelen. De två resorna gick genast efter varandra i somras, så jag tillbringade två veckor på resande fot i ett kör.
Resandet blev ett stort intresse
Eva berättar att hon är född och uppvuxen i Jakobstad men har rötterna i Ekenäs, och på det sättet var hon redan som barn ofta på resande fot inom hemlandet.
– Vi var annars ingen resande familj, jag tror att vi inte reste någon annanstans än till Umeå. Jag blev ofta åksjuk som barn, men som tur var gick det över.
Efter olika utbildningar sökte hon till barnträdgårdslärarseminariet.
– Det var kanske under en studieresa som vi gjorde 1965 till Danmark som jag blev riktigt resbiten. Det var en spännande resa! Under den resan förälskade jag mig i Danmark och blev ordentligt förtjust i Köpenhamn. Och jag blev överhuvudtaget förtjust i att resa och turistiskt intresserad.
Hon blev barnträdgårdslärare 1965 och jobbade ett tag i Mariehamn innan en ny barnträdgård öppnades i Hangö.
– Jag ville ha och fick också jobb där. Hangö var min sommarstad ända sedan 1949 och där ville jag gärna arbeta och bo. Småningom ville jag flytta närmare mina föräldrar och fick tjänst i Vörå 1970. Där stannade jag kvar ända fram till pensioneringen.
Hon konstaterar att arbetsgivaren och arbetskamraterna hade förståelse för hennes bisyssla vid Kurirens resebyrå.
– Ibland fick jag hoppa in på reseledaruppdrag också med kort varsel, och det fick jag alltid lov till att göra.
Danmark blev hennes ställe
Det första resmålet hon åkte till som reseledare var Danmark år 1970.eva-med-h-c-a-webb
– Danmark blev redan från början ett av ställena jag åkte till och mitt intresse för landet växte sig allt större. Under åren har jag skaffat mig mycket litteratur om Danmark. Jag har faktiskt varit reseledare för 25 bussresor till Danmark och 22 gånger har jag varit reseledare på Bornholm.
Det speciella med Kurirens resor är att vi tillsammans med resebyråpersonalen har planerat resorna själva och inte sålt färdiga paket, berättar Eva.
– Vi har besökt många ställen som inte andra researrangörer besöker, ibland har vi satt ihop helt egna rutter. Just i Danmark ville resenärerna inte ha en lokalguide eftersom de inte riktigt kunde uppfatta vad som sades. Danska kan vara svårt att förstå.
Mårbacka och Himlaspelet
Eva har också ofta varit reseledare på resor till Dalarna och Värmland i Sverige, men också en del resor till Norge och i Finland.
– Dalarna är mitt andra favoritresmål. Resorna till Dalarna och Värmland har varit mycket innehållsrika. Vi vinnlade oss om att stanna två–tre nätter på samma hotell. Då man åkt långt med buss ska man inte behöva stressa och bara packa ur och i resväskan, säger hon.
Hon nämner platser som Selma Lagerlöfs gård Mårbacka i Sunne och Karlfeldtsgården i Leksand, och visar på hela Lagerlöfs utgivning i en av bokhyllorna.
– Jag har samlat på mig och läst mycket litteratur om mina resmål, ibland reseböcker men också skönlitteratur och konstböcker för att ha mycket stoff och kunna berätta så mycket som möjligt åt resenärerna.
Hon visar också en affisch från Himlaspelet i Leksand, som också har varit en programpunkt på Kurirens resor.
– I norra Sverige har jag ibland varit på genomresa till Norge, annars inte så mycket. I Norge har jag varit mycket även om det inte var mitt huvudresmål. Jag har bland annat åkt på slingriga vägar och besökt Lofoten.
Några resor utanför Norden har det nog också blivit.
– Jag har åkt till Madeira, Estland, Tyskland, Frankrike och på kryssning på floden Po. Helst har jag varit reseledare på resor med egen buss, för jag vill så gärna berätta själv om platserna vi besöker.
Över tvåhundra resor!
Eva berättar att det sammanlagt blivit långt över tvåhundra Kuriren-resor.
– Jag har varit reseledare på 220 Kuriren-resor och också varit med många gånger som resenär. Det blev nästan så att Kuriren och resenärerna blev min familj. Jag har rest regelbundet även om det har varit mindre en del år. Bland annat har jag ofta varit reseledare på helgresor som jul-, nyårs-, påsk- och midsommarresor.
Eva säger att livet som reseledare har varit mycket givande och tillägger att hon hoppas att resenärerna har fått ut lika mycket av resorna som hon.
– Jag brukar tycka att Kurirens resenärer har varit världens bästa! Det har sällan varit problem och sällan har det hänt något som inte skulle gå att reda ut. Det har varit trevliga människor med på resorna, och de har varit punktliga, bussarna har fungerat utan större mankemang och vi har alltid hunnit i tid till båtar och annat. Och chaufförerna har också varit bra – sammantaget kan det inte bli annat än lyckade resor.
Mest solskenshistorier i minnet
Visst har Eva fått vara med om olika händelser som finns kvar i minnet.
– Jag minns en resa till Venedig då vi fått anvisningar från hotellet om hur vi skulle ta oss dit. Då bussen stannade blev vi överhopade med bärare som erbjöd sig paddla över vårt bagage till hotellet. Då blev jag helt ställd och funderade fram och tillbaka hur vi skulle göra. Vågade jag låta dem ta hand om resenärernas bagage? Till slut bestämde vi oss för att de resenärer som ville kunde skicka bagaget med bärarna – och det gick riktigt bra till slut.
Ett par gånger har det hänt att det har varit inbrott i bussen.
– En gång hade dörrfönstret i bussen slagits sönder och vi hade automatisk luftkonditionering i bussen då vi körde vidare. Som tur är har vi aldrig blivit av med desto mera saker, men otrevligt att sådant händer.
Hon minns också många roliga episoder och händelser från resorna.
– Ja, vi har varit med om mycket roligt tillsammans, bland annat eftersom många resenärer har så härlig humor. Alla har varit utrustade med gott humör från början till slut.
En händelse som i efterhand känns komisk var när bussen en gång körde ifrån Eva då hon stod och väntade på två resenärer.
–Resenärerna hade kommit till bussen en annan väg, och med alla resenärer ombord körde den iväg.
Att räkna och kontrollräkna att alla resenärer var med på bussen har varit en viktig sak för henne.
–Efter den här händelsen kom vi överens om att det är bäst att det är jag som säger till då bussen får köra iväg, skrattar Eva.
Eftersom hon oftast rest med lagom stor grupp har de hunnit bli bekanta under resans gång. Många har också rest många gånger med Kurirens resebyrå.
– Det är bland annat en resenär som var med på en resa i Sverige 1975 som jag fortfarande har kontakt med. Vi ringer till varandra!
Fortsätter resa privat
I och med att Kurirens resebyrå avslutar verksamheten sätter Eva punkt för reseledarskapet och städar undan en del av allt material i bokhyllorna.
–Men en del saker måste jag nog spara, säger hon. På sätt och vis blev Kuriren min familj, och det är svårt att städa undan minnena.
Reseintresset har hon naturligtvis kvar. Nu siktar hon på att i stället fortsätta resa privat och berättar att följande resa blir en teaterresa till Stockholm senare i höst.
–Och det ser jag fram emot. Men visst känns det vemodigt att jag har varit på min sista Kuriren-resa. Till slut vill jag framföra en hälsning och ett tack till alla resenärer jag har mött under årens lopp! Jag kommer att sakna kontakterna med er alla!
Text: Lilian Westerlund
Foto: Privat

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken