Byggnadsapoteket i Billnäs vackra bruksmiljö är en guldgruva för den bygg- och inredningsintresserade. Ett mer passande namn får man också leta efter. Här hittar man garanterat botemedlet till sitt ”sjuka hus” eller kan bli ordinerad effektiva huskurer.

I 15 års tid har Byggnadsapoteket funnits och erbjudit byggare och renoverare allt som behövs för att restaurera ett hus, från sockelstenar till taktegel och allt där emellan.
– Vi har också egen tillverkning av dörrar och fönster och en egen smed som smider beslag, kakelugnsluckor, gångjärn och allt man kan tänkas behöva inom smide. Man kan beställa exakt det man saknar, berättar Anette Ringbom, som tillsammans med Jari Ahlqvist inledde verksamheten år 2001.
Innan verksamheten kunde starta flyttade man Bjärnå gamla prästgård till Billnäs och grundrestaurerade det vackra huset från 1768 – det tog cirka fyra år. Den över 100 år gamla Saurun koulu, också från Bjärnå, gör den gamla prästgården sällskap på gårdsplanen och fungerar som utställningslokal samt inhyser en snickeriverkstad. Båda byggnaderna är alltså hitflyttade, stock för stock.
– Prästgården hade stått tom i 25 års tid och gårdsplanen var så igenvuxen att man knappt såg byggnaden på tio meters håll. Det växte en björk genom verandataket. För att få hit Saurun koulu-huset behövdes det 14 österbottniska karlar som på nio veckor tog ner och satte upp huset på nytt, samt byggde stenfoten. Det var en imponerande insats! berättar Anette.
Det är knappast en överdrift att kalla Byggnadsapoteket för ett livsprojekt och en livsstil. Det krävs ihärdighet och långsiktigt tänkande för att bygga upp en verksamhet som denna. Man måste tro på det man arbetar med och ha siktet inställt på framtiden. Och det gäller att ha produkter och föremål som tål att synas i sömmarna. Produkterna i Byggnadsapoteket är så lika originalföremålen som möjligt.
– Tyvärr har vi i Finland en tendens att tycka att det räcker om något är ”lite ditåt”, jämfört med Sverige där det finns en större kulturmedvetenhet. Men om man vill rusta upp ett gammalt hus och använda sig av den stil som är rätt för huset så kan man hitta vad man söker hos oss. Vi satsar på att också nya produkter ska vara exakt lika som originalet. Man ska kunna komplettera det gamla utan att man ser vad som är nytt.
Anette visar en kampanjprodukt som gör det möjligt att återuppliva gamla fotogenlampor.
– Många har vackra fotogenlampor som står och dammar där hemma men drar sig för att använda dem, eftersom det finns risk för att man sotar ner hela rummet. Men den här insatsen är fenomenal. Du kan enkelt ta bort brännaren ur lampan och skruva in den här, utan att förstöra originalet. Så kan du tända lampan med ström i stället.
Byggnadsvård och reservdelsbank
Byggnadsapotekets ledord är byggnadsvård och i det ingår också att de nytillverkade produkterna ska vara hantverksmässigt tillverkade och ekologiska, och ha så liten miljöbelastning som möjligt. Hit räknas också transporterna, som inte får gå tvärs över hela världen:
– Vi har kontroll över hela tillverkningsprocessen, så här hittar man inget ”made in China” eller ”made in India”. Produkterna kommer från Finland och resten av Europa. Till exempel en gammal pansarvagnsfabrik i Polen tillverkar mässingsföremål som vi säljer här. Man kan också få tag i gamla föremål via vår reservdelsbank.
– Folk kontaktar oss och säljer gamla saker till oss och dem säljer vi vidare i reservdelsbanken, berättar Anette. Till och med hela kakelugnar går det att få via oss, för tyvärr rivs de ut i många stadslägenheter när man vill renovera lägenheten. Jag tycker det är synd att man förstör de vackra lägenheterna genom att ta bort kakelugnarna, men tyvärr förekommer det.
Yngre människor, speciellt kvinnor, har blivit allt mer hälso- och miljömedvetna. När man får barn börjar man fundera över inomhusluften och vill ha giftfria färger, ekologiska material, färre kemikalier och ett sunt hus. Man behöver inte ha ett gammalt hus för att vara kund hos Byggnadsapoteket, utan bland kunderna finns också nybyggare och moderna hushåll. Alla som vill använda giftfria byggnadsmetoder, skapa en modern miljö med historiska kontraster eller använda sig av tidlösa armaturer kan hitta vad de söker i Byggnadsapoteket.
Restaurera gamla hus
Vad är Anettes bästa tips till den som står i beråd att restaurera ett gammalt hus? Vad ska man tänka på?
– När man restaurerar gamla hus är mitt bästa råd: välj inte nya, bearbetade material utan ta i stället så enkla material som möjligt. Bygg helst av trä, spån, lin, sten, bränt tegel och så vidare. Så fort man bearbetar ett material eller sätter in ett nytt system så startar en process.
– Till exempel golvvärme i gamla hus är problematiskt. Fukten kan inte röra sig genom golvet som den ska. Om man tar bort de traditionella värmeelementen under fönstren blir det imma på dem och man måste kanske byta fönster. Då blir det för tätt och det finns inte utrymme för modern ventilation i ett gammalt hus. Det ena leder till det andra. Man startar en ond cirkel som man inte kunde förutse när man satte in golvvärmen.
När man restaurerar borde man tänka på att bygga på samma sätt som man byggde förr.
– Tilläggsisolering är inte bra för gamla hus och kan ge dålig inomhusluft. Om man sätter in nymodigheter som laminat eller plastmatta i ett gammalt hus kan det uppstå fuktskador. Man kan till och med få hussvamp på grund av fukten som byggts in eftersom golvet blivit för tätt, säger Anette.
Det får gärna vara helt tätt där man har vatten, så en duschkabin är bra.
– I resten av badrummet kan man med fördel använda uppsugande material, till exempel ha kalkrappade väggar eller träytor som suger upp fukt. Det är bra att tänka på att fukt ska kunna vandra utåt.
Också moderna vattenbaserade färger innehåller plast, liksom moderna tapeter är plastbestrukna.
– Har man ett stockhus så behövs tapeter och färg som är totalt plastfria, annars blir det för tätt. Vi säljer Allbäcks färger, som är ekologiska och inte innehåller plast. Det är den enda linoljefärgen i Norden där hela tillverkningsprocessen är miljöcertifierad.
Färgerna används i alla museiprojekt i Sverige.
– En annan bra sak med dem är att man ofta kan använda samma färg till olika ändamål, vilket går stick i stäv med hur den moderna färgindustrin annars resonerar. Inom den moderna färgindustrin vill man hellre sälja så många olika sorters färger som möjligt, säger Anette.
Ett annat enkelt sätt att göra om föremål på är färgen Byta Yta. Byggnadsapoteket säljer av de läckra små burkarna med färger som man först stryker på ytan som sedan vaxas för att ”byta yta”. Mer information om detta finns på byta-yta.se.
Utbildning av fönsterhantverkare
Vartannat år utbildar Byggnadsapoteket tio fönsterhantverkare. Det hela startade med kursen ”Gamla hus ger nya jobb” vid Yrkesskolan Sydväst, där EU-medel som var öronmärkta för att få in kvinnor i mansdominerade branscher användes för att utbilda fönsterhantverkare i Ystad i Sverige och Billnäs i Finland.
Nuförtiden sköter Byggnadsapoteket hela utbildningen med max tio deltagare och två lärare. Endast de som utexamineras får gå med i föreningen Finlands fönsterhantverkare som kan kallas för fönsterhantverkarnas skrå.
Tack vare föreningen och den enhetliga utbildningen kan fönsterhantverkarna lämna in offerter på större uppdrag tillsammans och uppdragsgivaren kan vara säker på att yrkeskunnigt folk med samma kvalitetskrav och yrkeskunskap utför arbetet.
Byggnadsapoteket ordnar också timringskurser och korta fönsterrenoveringskurser för intresserade.
Goda råd och handbok
Förutom i Billnäs finns Byggnadsapoteket rent fysiskt i Helsingfors. I webbutiken kan man också handla det man behöver.
Fördelarna med att besöka Byggnadsapoteket i Billnäs eller i Helsingfors är att man kan få råd och svar på sina frågor, samtidigt som man får titta och känna på produkterna eller se hur tapeterna och färgerna ser ut på riktigt. Det är där den gamla skolbyggnaden kommer in i bilden – där ger bland annat tapetserade väggytor en uppfattning om hur tapeterna ter sig i verkligheten.
– I Helsingfors är utbudet av utrymmesskäl mindre och mer inriktat på vad som kan be- hövas i lägenheter, men man kan förstås beställa allt ur vårt sortiment dit, säger Anette.
Byggnadsapoteket har också gett ut en egen handbok som är ett gediget, rikt illustrerat och tvåspråkigt verk. I den, liksom i själva Byggnadsapoteket, hittar du ”allt du behöver inom byggnadsvård och traditionell nybyggnation”.
Text: Sophie Kawecki
 

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken