100 g smör
250 g kokt mjölig potatis
½ tsk salt
4 dl spelt eller grahamsmjöl
Fyllning:
4 stora potatisar
2 lökar
1 msk olja
1–2 vitlöksklyftor
1 msk rosmarin
salt och svartpeppar
100 g riven emmentaler eller mozzarellaost
2–3 tomater
Toppa ihop mjöl och smör till en smulig blandning och tillsätt de mosade potatisarna. Krydda med salt. Blanda om till en deg.
Låt degen vila svalt i en timme. Smörj en ugnsform (26 cm i diameter) och tryck ut degen i den.
Fräs lökarna i olja tills de fått en gyllenebrun färg.
Tillsätt kryddorna.
Skiva tomaterna och potatisarna. Bred ut den hackade löken på degbottnen, därefter osten, tomatskivorna och till sist potatisskivorna.
Pensla potatisarna med olja. Grädda i 15 minuter i 225 graders ugn. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare 20–30 minuter.
Recept och foto: Marthaförbundet/Svinnkampen