Byn webb

Det fem år långa projektet Byn i miniatyr i Bennäs börjar närma sig sitt mål. En miniatyrkopia av Bennäs bycentrum som det såg ut under 1950-talet har växt fram under tusentals arbetstimmar. Nu putsar projektarbetarna på de sista detaljerna, och projektet väntas stå klart under hösten.

Projektet inleddes år 2009, men tanken om Byn i miniatyr väcktes redan tio år tidigare hos Ingmar Anderssén som är initiativtagare till projektet.

Inför projektstarten rekryterades projektledaren Jens-Erik Häggblom från Kållby som är finsk mästare i miniatyrbygge, och som också nått internationella framgångar i tävlingar i miniatyrbygge. Ett av hans verk är till exempel en miniatyr av isbrytaren Otso.

Jens-Erik Häggblom har ansvarat för planeringen och bidragit med erfarenhet av och kunskap om miniatyrbygge, medan resten av deltagarna fokuserat på det praktiska arbetet.

Kopia av byns centrum från 1950-talet

Byn i miniatyr är en exakt kopia av hur Bennäs bycentrum såg ut på 1950-talet innan skiftet gjordes. Från Pedersöre kommun har projektdeltagarna fått en detaljerad karta över det aktuella området, och tack vare den har de fått vetskap om husens storlek och placering, förhållande till varandra samt terrängens utformning. Denna information har kompletterats med fotografier från området som bybor har grävt fram ur sina gömmor för att bistå projektet.

Projektet har fungerat i Medborgarinstitutets regi under tre år, men i slutskedet har arbetet skett helt på eget initiativ.

Projektdeltagarna är män och kvinnor från Bennäs med omnejd. Kring 10 000 arbetstimmar har deltagarna hittills lagt ner på projektet. Projektdeltagarna intygar ändå att tiden gått snabbt, och det har säkert mycket att göra med den goda samvaro de känt under projektets gång.

Någon gång har de varit tvungna att riva sådant som de byggt och göra om, men det är sådant som hör till när man sysslar med hantverk.

Alla delar är äkta hantverk

Byn i miniatyr är verkligen ett hantverk in i minsta detalj och varje del är handgjord. Åtminstone 100 000 minimala pärtor har sågats till för hustaken och limmats fast, och till och med fönsterkarmarnas minimala dekor är eget hantverk. Materialens kvalitet är något man satsat på under projektets gång, och 5 000 meter virke av bästa kvalitet från norra Finland har använts till husens fasader.

Målet med Byn i miniatyr är att lämna något för eftervärlden, och att visa yngre generationer hur Bennäs by har sett ut förr. Stora förändringar har nämligen skett, och endast ett fåtal av de hus som finns med i Byn i miniatyr står kvar i dag.

Byn i miniatyr är byggd i skala 1:45, och är 4,5 gånger 8,5 meter stor och den är enligt Bennäs byaråds ordförande
Carina Rönnlund unik på så vis att den är den enda i sitt slag i Svenskfinland som är gjord i just denna skala.

Byn i miniatyr har också elektricitet. Projektet har kostat kring 50 000 euro, och har finansierats med hjälp av lokala sponsorer, samfund och genom intäkter från evenemang.

Grupper som är intresserade av att ta en titt på miniatyrbyn kan kontakta Bennäs byaråd om visning på e-postadressen bennas.byarad@multi.fi

Text: Emilia Öst
Foto: Per-Axel Elvström


0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken