Familjen webb

Att ett barn insjuknar i diabetes är inte ett hinder för att leva ett normalt liv med
många roliga och spännande fritidsaktiviteter. Det är familjen Backlund
i Jakobstad ett bevis på. För dem är diabetes en del av familjens vardag och liv.

Varje sommar gör familjen Backlund en längre seglats då de tillbringar två, tre veckor åt gången i sin segelbåt. Utöver långseglatsen gör de många kortare dags- och veckoslutsseglatser.

Både Malin och Janne är vana ända från barndomen att segla. Och det intresset ärver säkert också deras barn. Men år 2010 hände något som kunde ha omkullkastat familjens seglingsplaner. Den då tvåårige sonen Casper insjuknade i diabetes.

Mamma Malin var helt okunnig om barndiabetes. Hon kände vagt till typ-2 diabetes, så kallad åldersdiabetes, eftersom hennes farfar hade den sjukdomen.

– Jag kunde inte tro att Casper hade diabetes även om jag märkte att allt inte stod rätt till. Han hade varit utan blöja i flera månader, men nu kissade han ofta ner sig på nätterna. Han drack mycket och sprang på toaletten stup i kvarten på dagarna, berättar Malin och tillägger att sonen ofta var ledsen.

För att få klarhet i vad som fattades lille Casper blev det aktuellt med ett sjukhusbesök. Efter olika prov kom beskedet.

– Casper hade 30 i blodsocker, så det var helt klart fråga om diabetes. Det kom som ett slag i ansiktet, minns Malin.

– Men naiv och okunnig som jag var trodde jag att det räcker med att man kollar blodsockret ibland och kanske tar en insulinspruta.

Efter en sjukhusvistelse på tio dagar var Malin mycket klokare. Tack vare en diabetessköterska lärde hon sig grunderna i vården av diabetes typ-1. Sakta men säkert insåg hon allvaret i Caspers sjukdom.

– Mycket sorg och oro bearbetades under sjukhusvistelsen. Samtidigt fick jag en massa information. Jag lärde mig till exempel att beräkna kolhydraterna i all mat Casper äter, att mäta blodsockret före varje måltid och att ge en insulinspruta varje gång han äter.

Trygg vardag

Fem månader senare fick Casper insulinpump. Nu behövde han inte längre insulin genom sprutan. Tack vare pumpen kan man skräddarsy insulindoserna, timme för timme. Dessutom har pumpen många finsesser som underlättar vardagen.

– Med all den erfarenhet och kunskap vi fått känns vardagen betydligt tryggare. Diabetes har blivit en del av vårt liv, konstaterar Malin.

Vid behov får familjen låna en sensor på diabetesmottagningen. Denna mäter blodsockret i underhudsfettet. Tack vare sensorn upptäcker man, speciellt under nätterna, de tider då blodsockret stiger eller sjunker.

– Diabetesvården utvecklas hela tiden. Vi ser inte sjukdomen som någon fiende, utan strävar efter att göra det bästa av situationen, säger Malin.

Casper har ända sedan treårsåldern klarat av att mäta blodsockret själv. Men han är, precis som de flesta andra barn, aktiv på flera olika sätt. Och olika aktiviteter kan som bekant sänka blodsockret rejält, vilket i sin tur kräver extra kontroller.

– Men numera känner han själv när det är dags att till exempel äta mer. ”Det darrar i benen” brukar han konstatera, säger Malin och stryker ömt den glade sexåringen över håret.

Sjukdomen har också blivit ett intresse för mamma Malin. Hon läser det mesta som skrivs och forskas om diabetes och suger åt sig all information och alla tips. Hon har även engagerat sig i den lokala föreningen Jakobstadsnejdens diabetiker r.f. där hon är sekreterare och aktiv inom barn- och ungdomsgruppen.

Natursköna Höga Kusten lockar

Trots att Caspers diabetes inte hindrar familjen Backlund från att leva ett normalt liv innebär sjukdomen naturligtvis många utmaningar och framför allt mycket planerande, inte minst då det handlar om båtliv.

I somras tillbringade familjen tre veckor i sin segelbåt vid natursköna Höga Kusten i Sverige.

– Vi tycker om Höga Kusten och åker gärna dit. Där finns många små holmar, gästhamnar och naturhamnar. Naturen är vacker, säger Malin.

– Tack vare att vi köpte en liten jolle, som vi kan ro i land med, har vi upptäckt många nya och fina platser längs Höga Kusten. Det är endast korta etapper mellan de olika platserna, vilket passar bra när man seglar med barn.

Familjens båt är en Joson 32, som egentligen är en kappseglingsbåt förlängd till 35 fot. Båten är utrustad med bland annat sex sovplatser, navigationsbord, pentry, kylskåp, toalett och förvaringsutrymmen.

– Eftersom båten i grunden är en kappseglingsbåt är den lätt, utan extra vikter. Men i samband med semesterseglatserna är den maskerad till familjebåt, berättar pappa Janne som också är en aktiv kappseglare.

Enligt Malin och Janne fungerar allt bra för hela familjen att bo ombord på båten.

– Till och med bättre än hemma, säger Malin och skrattar.

– Det förekommer mindre syskongräl på båten än hemma. Under seglatserna händer alltid något. Barnen blir aldrig uttråkade.

Aktiv sommarseglats

Under den tre veckor långa seglatsen i somras var det verklig värmebölja. Vissa dagar steg temperaturen över 30 grader. Endast en dag kom det ett lätt regn.

Tyvärr ställde hettan till en del oväntade problem. Caspers blodsocker steg högt, det höll sig runt 15 i flera timmar. Eftersom Malin trodde att insulinet i pumpen blivit för varmt bytte hon insulin.

Men på natten började Casper spy och fick diarré.

– Jag var rädd att han hade höga ketoner på grund av insulinbrist. Han fick därför också en insulinspruta. När han fortfarande mådde dåligt följande morgon åkte vi in till sjukhuset i Örnsköldsvik.

Där blev sonen undersökt av en barnläkare som trodde att Casper dragit på sig någon form av bakterie från en plats där barnen badat. Och mycket troligt berodde illamåendet på bakterier från badvatten eftersom den yngre sonen Kevin också insjuknade i diarré ett par dagar senare.

– Det var naturligtvis oroväckande. Men sedan barnen tillfrisknade lät vi inte incidenten förstöra vår i övrigt perfekta sommarseglats, säger Malin och visar fotografier från Höga Kusten.

Det blev många dopp i det varma havsvattnet i hamnarna, både för barnen och för föräldrarna. Barnen simmade från båtaktern, utrustade med flytvästar och rep till båten.

Cyklarna hade familjen också med och cyklade runt både på öar och på fastlandet.

De vandrade i bergen och i grottor där de bland annat sökte skatter (cacher) i och med att geocaching är ett gemensamt familjeintresse.

– Vi hade en verkligt aktiv semesterseglats, riktig kvalitetstid tillsammans, konstaterar Malin och Janne instämmer.

– I det stora hela fungerade allt bra. Under långseglatser knyter man också många kontakter med folk från olika länder. Det råder en speciell gemenskap bland seglare, tillägger Janne.

Ser fram emot sommarens seglatser

Sexårige Casper går nu i förskola. I höst blir han förstaklassare.

– Det fungerar superbra i förskolan. Casper har en assistent som kollar blodsockret, räknar kolhydrater, doserar insulin med mera. Jag behöver inte oroa mig för honom när han är i skolan, säger Malin tacksamt.

Familjen Backlund ser med glädje fram emot sommarens seglatser. Midsommaren firar de troligen på Ratan, strax norrom Umeå, i Sverige. Där träffar de vanligen många seglarvänner.

– En längre sommarseglats blir naturligtvis också aktuell, antagligen i samma stil som tidigare, säger Janne.    

Text: Margaretha Sundqvist 
Foton: Privata
                                                                                                           

 

 

 

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken