Vardagsrum webb

Vid en första anblick ser det bruna 1960-talshuset ut som vilket vanligt hus som helst. Av mängden cyklar och pulkor att döma kan man gissa att här bor en ganska stor familj. Tack vare familjens minimalistiska inredningsstil, som Johanna Kursu har lovat berätta om, är det ändå ordning och reda på de sex familjemedlemmarnas alla saker.

En svart katt möter vid dörren då Johanna Kursu bjuder in mig i familjens hem.

Johanna har alltid varit mycket intresserad av heminredning. För tillfället studerar hon inredning vid sidan om sitt jobb som närvårdare på akuten vid Vasa centralsjukhus. Men trots den stora passionen har hon inga stora inredningsdrömmar.

– Det här var inte på något sätt vårt drömhus när vi köpte det, men jag uppskattar närheten till naturen och läget är perfekt för oss. Vissa tycker om gamla trähus och andra om stenhus men jag har aldrig lagt så stor vikt vid hurdant hus jag vill ha. Jag föredrar funktionalitet och låter inte inredningen ta över mitt liv, säger Johanna.

Och faktum är att hon numera uppskattar tomma ytor och färre saker, och redan för något år sedan började Johanna rensa i det som hon kallar för röran.

Hon funderade mycket på sitt liv som helhet. Behöver vi faktiskt så här mycket saker för att känna oss lyckliga, frågade hon sig själv. Vändpunkten kom då hon en dag kom hem och hallen var oerhört stökig av diverse prylar.

– Det blev liksom min aha-upplevelse, skrattar Johanna som genast började sätta igång att tömma alla köksskåp och lådor på sådant som inte används. Och det var en hel del.

– Jag gav till exempel bort alla de hushållsmaskiner som vi använde högst en gång i året. De tar fruktansvärt mycket utrymme. Känslan efteråt var ljuvlig och jag visste då att jag ville fortsätta rensa och upprätthålla den känslan, konstaterar Johanna.

Gemensamt projekt för hela familjen

Med tiden involverade Johanna sin familj i förändringen. Tillsammans med barnen gick hon igenom vilka grejor som skulle sparas och vilka som kunde ges bort eller säljas. Att ta bort saker av barnen kunde tyckas vara svårt. Men för Johanna var det ingen stor grej. Hon anser att det är föräldrarnas ansvar hur mycket saker barn har.

Själv förespråkar hon fantasi i stället för att nödvändigtvis behöva specifika leksaker för att kunna leka. Och så har det också varit hos familjen Kursu. Alla fyra barn har lärt sig vara kreativa i sina lekar, och sina gamla leksaker saknar de inte alls.

– Jag har aldrig varit en sådan som samlar på saker, inte ens på Mumin-muggar, ler Johanna. Min mamma var väldigt ordningsam av sig och jag har nog henne att tacka för att jag i dagens läge är så tillfreds i mitt eget hem. Jag vill inte heller att våra barn ska bli mättade på saker, i stället vill jag lära dem att uppskatta både de saker de redan har och nya om de får något nytt. Ibland kan jag tillåta materialistisk lycka, säger Johanna men är snabb att tillägga att det hon köper är från loppis.

Minimalistiskt och miljösmart

Som det är nu så har varken hon eller barnen några som helst känslomässiga band till prylar. I sovrummet står dock ett gammalt teakskåp som Johanna ärvt av sin farmor. Med stor värme i rösten berättar hon om hur mycket det skåpet betyder och att det är det enda av emotionellt värde hon äger.

Vad tycker då mannen i huset om det här?

– Liksom jag älskar han att det är så otroligt lätt att städa och hålla rent. Men visst, om han helt skulle få bestämma så skulle han säkert spara allt han kanske någon gång i framtiden skulle kunna ha nytta av, skrattar Johanna.

Hon berättar att den minimalistiska inredningen syns mer och mer i tidningar och på sociala medier, och hon förutspår att det kommer att bli en trend. Själv följer Johanna inte trender nämnvärt utan styrs av egna känslor och vill omge sig av just de saker hon tycker om. Förut kanske man måste vara en asket för att gilla minimalismen, men inte längre. Nuförtiden är människor miljösmarta och vill komma bort från kommersialismen som överskuggat våra liv så länge nu, säger Johanna.

– Minimalistisk inredning var början på något stort för mig. Efter att jag haft hemmet fullt av retroprylar och Marimekko-tyger jag inhandlat på olika loppisar, kände jag en slags dubbelmoral. Visst var det bättre att fynda på loppis, men jag var ju fortfarande lika materialistisk om inte snäppet värre, förklarar Johanna. Jag var i ett brytningsskede och hade alltför många bollar i luften. Mitt liv var lika rörigt som hemmet men i och med att jag valde den minimalistiska inredningen, valde jag också mig själv och vad som var viktigt i mitt liv.

Luftig känsla både hemma och i livet

Hon började tacka nej till evenemang, projekt och bjudningar och känslan som följde på det upplevde hon som otrolig. Det blev en känsla av luftighet i både hem och liv. Så beskriver Johanna känslan.

Just nu har Johanna inga större projekt på hemmafronten. Hon har nyligen målat om vissa väggar och innertak. Allt efter att den grafiska svartvita stilen flyttat ut så har mer naturliga material tagit dess plats. Allrummets nymålade väggar går i svagt bruten ljusröd nyans som är vilsam för ögat.

Från allrummet kommer man till de två barnrummen i huset. Johanna berättar att barnen tycker om att sova tillsammans och att de flyttar madrasser in och ut i olika rum för att vara nära varandra. Att huset endast har fyra rum och kök fördelat på en sex personers familj, är inget som stör Johanna.

– Planlösningen är väldigt optimal och eftersom vi inte har några extra grejor så fungerar det riktigt bra så här, säger hon.

I hennes och makens sovrum är den ena väggen också nymålad. Kalkfärgen i en varm grå ton ger väggen karaktär och en sänggavel känns alldeles överflödig.

Strukturen på väggen påminner om en gammal stenhusvägg i Spanien, men med den varma färgen känns hela sovrummet inbjudande.

Satsar på jordnära färger

Det är just färger som Johanna vill satsa på nu, men hon är snabb med att poängtera att det inte är granna utan jordnära färger i grått och ”nude” (ungefär beige). Tillsammans med inslag av trä, som björk och plywood, blir det en bra kombination. Johanna tillverkar en hel del själv, bland annat har hon designat både skänken och soffbordet.

Vardagsrummet är fortfarande ganska svart och vitt med en stilren svart lädersoffa och en svart läderlappsfåtölj. Yllemattan är även den svartvit. Mitt i rummet står det vackra kvadratiska träbordet Johanna själv tillverkat. En avskalad arbetshörna får också plats i rummet. Jag förvånas över att det verkligen inte finns något extra på bordsytorna. Men det är så Johanna vill ha det och jag börjar leka med tanken att kunna svepa med dammtrasan över tomma ytor i m
itt eget hem.

Vardagsrummet är hemmets centrala punkt, rymligt med stora fönster som vetter mot bakgården där det finns en terrass. Just nu är den snöbeklädd och jag kan se en kolgrill skymta under snömassan. Om somrarna blir terrassen en förlängning av vardagsrummet och jag kan verkligen förstå hur Johanna blev förtjust i detta bostadsområde. Det är som om naturen tränger sig in i huset. Gamla höga tallar runt hela huset, kuperade små gator och en lekpark precis vid husets ena gavel.

Genom dubbeldörrar i glas kommer man in till föräldrarnas sovrum. Där står också Judits lilla säng och farmors skåp. Även här kan man se bevis på Johannas flinka händer. Med enkla medel har hon byggt en enkel klädställning för att hänga plagg på. Och naturligtvis är den inte fullproppad med onödigheter. Där hänger favoritblusarna och en tröja.

Förvaring med smarta lösningar

Johanna berättar att hon hela tiden funderar på smarta lösningar. Förvaring är varje småbarnsfamiljs dilemma och eftersom hon inte vill ha saker synliga måste lösningarna vara extra fiffiga. I den långsmala hallen har Johanna hängt upp en lång rad med svarta skohyllor. Varje barn har en egen hylla för förvaring av vantar, mössor och annat som brukar ge upphov till kaos i tamburen. Dessutom ser det snyggt och enhetligt ut.

Efter att jag tackat för mig, sätter jag mig i bilen och kör hemåt. Det är alltid inspirerande att se andras hem, men det här känns som något långt utöver det. Detta var inte bara en inredningsstil utan snarare en livsstil. En medveten livsstil med fokus på det som är viktigt här i livet; du själv och familjen. En livsstil med fokus på miljösmarta och idealistiska val.

Jag trodde jag skulle göra ett reportage om ett minimalistiskt hem, men jag hade fel. Detta gav mig verkligen en tankeställare. Väl hemma började jag genast med en rejäl rensning av klädskåpet.

Johannas tips för minimalistisk inredning:

* Börja någonstans och koncentrera dig på ett ställe tills det är färdigt.
* Rensa bort de saker som inte används eller är nödvändiga.
* Spara bara det viktigaste.
* Ha en plats för varje sak.
* Göm bort saker i köksskåp eller lådor. Tomma ytor ser genast mycket bättre ut.

 

Text och foto: Nadia Boussir

 


 

 Börja någonstans och koncentrera dig på ett ställe tills det är färdigt.

 Rensa bort de saker som inte
används eller är nödvändiga.

 Spara bara det viktigaste.

 Ha en plats för varje sak.

 Göm bort saker i köksskåp eller
lådor. Tomma ytor ser genast mycket bättre ut.

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken