Blinier webb

(10 st tjocka blinier)

2 dl gräddfil (1 burk)
3 dl mörkt öl
20 g jäst
2 tsk mörkt socker
3 dl bovetemjöl
1 dl varm mjölk
1 dl mörkt öl
1 tsk salt
2 msk smält smör
1 äggula
1 äggvita

Till servering:

lax och laxrom
rödlök, hackad
smetana

Värm gräddfilen, tillsätt ölet och lös upp jästen i blandningen. Blanda ner sockret och bovetemjölet till en smet. Låt den jäsa 1–2 timmar i rumstemperatur eller använd kallt degspad och låt smeten jäsa svalt t.ex. över natten i kylskåp. Om du gör blinismeten kvällen innan kan du använda rumstempererade ingredienser.

Blanda i varm mjölk, öl, salt, smält smör, äggula och sist äggvitan vispad till skum före stekningen. Stek ganska tjocka blinier på svag värme i smör i en blini- eller stekpanna.

Servera blinierna varma med fiskrom, smetana och lök, eller med gravad eller kallrökt fisk. Servera räk- eller svampsallad eller hackad saltgurka som ett vegetariskt alternativ.

Recept och foto: Myllyn Paras

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken