READING

Klementinkyckling, 4 portioner

Klementinkyckling, 4 portioner

Clementinkyckling webb

 

Clementinkyckling webb

Denna kycklinggryta med juliga smaker kanske inte platsar på det traditionella julbordet. Men mellan lilla jul och julhelgen är det många middagar som lagas och där passar denna enkla kycklingrätt bra in. Smaken av klementin och kardemumma finns i bakgrunden utan att ta över men ger kycklinggrytan dess mustiga karaktär och ryggrad.

Fyllig, värmande och rasande god! Och med de härliga kontrasterna sött (plommon) och salt (jordnötterna) klättrar denna gryta till ytterligare höjder!

500 g kycklingfilé
olja/smör att steka i
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
15 torkade plommon, ekologiska
knappt ¾ dl klementinjuice (juice av 2 små klementiner)
1 ½ msk kycklingfond
1 krm malen kardemumma
2 ½ dl vispgrädde
svartpeppar, salt

Topping:

1 dl saltade och rostade jordnötter

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Skala lök och vitlök. Grovhacka löken och finhacka vitlöksklyftorna. Halvera de torkade plommonen.

Stek kycklingen i smör/olja och tillsätt lök och vitlök och låt fräsa tills löken är mjuk. Tillsätt klementinjuicen, fonden och grädden. Krydda med kardemumma och peppar och låt småkoka ihop några minuter. Smaka av med salt. Servera gärna med fullkornscouscous och strö över jordnötter.

Recept och foto: Agneta Häggblom Wiklund och Petri Wiklund

 


E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM