Annika och Krille webb

 

Åland har flest soltimmar i Norden och är därför väl lämpat för fruktodling. Här mognar frukter och bär naturligt och får på så sätt sin oslagbara smak. I tretton generationer har det odlats på Karl-Ers Frukt i Tjudö, som finns beläget på norra Åland.

Karl-Ers Frukt i Tjudö på norra Åland har anor sedan 1653. I dag drivs gården av Annika och Kristian, ”Krille” Karlsson.

Annika tillhör den trettonde generationen på gården och Krille å sin sida är den tredje generationen fruktodlare. Krille räknar att han nu yrkesodlat i 22 år.

– Målet är att skapa förutsättningar för den fjortonde generationen, berättar Annika och Krille glatt. Sedan får vi se hur pass intresserade barnen är av det, de gör hur de vill, men man måste ha ett brinnande intresse för att orka med – det är mera som en livsstil, fortsätter paret.

Karl-Ers Frukt är en av Finlands största fruktgårdar och svarar för 13–14 procent av frukten på den finländska marknaden. Allt får växa och mogna naturligt vilket gör att smaken är oslagbar. Annika och Krille uppskattar äppelträdens antal till 100 000. Här finns landets första päronodling och antalet päronträd uppskattas till 8 000. Dessutom odlas jordgubbar för den lokala marknaden.

– Det är faktiskt inte många som vet om att det finns inhemska päron, säger Krille. Tre gårdar odlar päron i dag, så päronodlingen är ännu liten i Finland, mera som på ett experimentstadium.

Full fart från tidig vår till sena vintern

I fruktodlingen har varje säsong sin charm och sina sysslor.

Under vintern, (januari till april) beskärs träden och lagren säljs tomma på vinterfrukt. På vårkanten börjar nyplanteringen – ett fruktträd har en genomsnittlig livslängd på 25 år.

– Ett nyplanterat träd ger redan en liten skörd följande år, berättar Annika.

Vid midsommartid börjar jordgubbsskörden och i augusti tar de tidiga äppel- och päronsorterna vid. Skörden från träden pågår till slutet av oktober. I lagren finns frukt att sälja ungefär fram till februari, när sedan ett nytt år tar sin början på gården.

– Det är också i februari vi brukar hinna med två veckors ledighet, annars är det beroende på säsong jobb sex dagar i veckan. Under sommarmånaderna är det jobb, jobb och jobb sju dagar i veckan. Tur att familjen inser att det här är en livsstil, skrattar Annika och Krille.

Alla säsonger har sin charm, och det är också det som ger omväxling i arbetet. Vädrets makter rår ingen på.

– Dessutom lär man sig ständigt nya saker. Konsumenterna kan från år till år ha nya favoritsmaker och vi kollar in nya sorter. Vi väljer noggrant ut sorter som bär smakrik frukt, och exempel på nykomlingar. Nya äppelfavoriter är Santana, som är ett allergiäppel, Rubinola och Discovery. Äpplena ska vara vackra att titta på, ha fantastisk smak och ha en fin fasthet. Aroma har varit en gammal favorit länge på fastlandet, men nu börjar ovannämnda nya sorter konkurrera med den gamla godingen.

Det är svårt att lyfta fram någon speciell säsong, alla har sin charm och de är så olika vilket gör att vardagen aldrig blir långtråkig.

– Äppeltiden kan kanske nämnas som en liten favorit, säger Annika.

– Men när oktober kommer och all frukt är under tak och man kan man slappna av, då är det nog rätt skönt, tillägger Krille. I denna bransch är allting väderberoende, det gäller att alltid ha en plan B till hands.

– En favoritfrukt lyckas jag heller inte välja, det blir två frukter och ett bär: äppel, päron och jordgubbar. Favoritreceptet under äppelsäsong är naturligtvis äppelpaj, säger Annika.

Olika produkter

Största delen av frukten säljs som just frukt, färsk frukt, runt om i landet. En del av skörden förädlas till främst juice, tidigare gjordes även cider. I år kommer juicen att bli extra värdefull eftersom en hagelskur i juli förstörde två tredjedelar av äppelskörden. Vid juiceproduktionen tas hela skörden till vara. Den färskpressade juicen säljs som bag-in-box, och är ren äppelsaft utan konserveringsmedel. Eftersom man inte tillsätter socker så varierar smaken under säsongen beroende på fruktens egen sockerhalt och vilken sorts äpplen som pressats. Juicen är populär både på Åland och fastlandet och paret söker kontakter som bäst för att lansera sig också på svenska
sidan.

– På gården finns fyra heltidsanställda året runt, vid skördetider i augusti till oktober har vi säsongsanställda och då är vi mellan 25 och 30 personer, berättar Annika och Krille.

Äpplena plockas för hand, i en väska som hänger på axeln. Sedan sorteras frukten med maskin och varje enskild frukt vägs, storlekssorteras och packas i låda.

Text: Maria Rosenqvist
Foto: Daniel Eriksson

 


 

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken