dammen webb

I Sundom i Vasa bor trädgårdsentusiasterna Marita Risku och Lars-Ole Barkar. I slutet av 1990-talet fanns det bara skog runt deras hus men i dag reser sig där en stor och ståtlig trädgård. Paret har ett stort trädgårdsintresse och deras trädgård har fått utmärkelsen Årets öppna trädgård 2012.

Mitt i trädgården finns dammen som utgör hjärtat av trädgården. Där brukar Marita och Lars-Ole sitta och njuta under varma sommardagar och ta en paus från trädgårdsarbetet som upptar en stor del av deras tid. Katten Bosse springer ofta runt i trädgården och håller ett vakande öga på alla växter. 

Paret beskriver sin trädgård som en stenig skogsträdgård där de låter naturen växa bland rabatterna. Det finns till exempel blåbär bland de olika växterna. 
Går man runt i Maritas och Lars-Oles trädgård hittar man bland annat 200 olika sorters klematis, närmare 100 olika vivor och 100 olika pioner. Trädgården är indelad i zoner enligt vilka växter som kräver mycket solljus och vilka som klarar sig med mindre sol.
– En trädgård ska blomma från vår till höst och därför måste det vara en blandning. 
På våren är förväntningarna alltid stora. Då går vi ut hela tiden för att se om växterna börjat blomma, säger Marita. 
– Trädgården är vacker då den växer upp, vilket betyder fram till mitten av juli. Från midsommar och de följande veckorna efteråt är den nog som vackrast, fyller Lars-Ole i. 

Trädgården är ungefär 3 000 kvadratmeter stor och där ryms ungefär 2 000 olika växter. Lars-Ole flyttade in hos Marita för ungefär tio år sedan, men redan innan han hade flyttat in började han planera trädgården. 
– Vårt första projekt var att ta ner elva träd som fanns längs vägen. Lars-Ole pratade direkt om att odla rosor men det tog ett tag innan vi började med dem. Lars-Ole kände till många olika växter och vi åkte runt och köpte växter som vi kunde börja med, säger Marita.
– I början vill man ha stora färggranna växter som är lättodlade men efterhand ser man att utrymmet är begränsat. Då blir växterna bara lägre och lägre. Man brukar försöka styra trädgården så länge det finns utrymme. Men då utrymmet sinar blir det kaos, säger Lars-Ole.

Läs mer om Marita och Lars-Oles trädgård i Kuriren nummer 7/14. 
Text och foto: Carl-Magnus Långkvist 

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken