kuriren1 korr

Ljusa pudriga pasteller, gärna i grafiska former, kommer att pryda våra inredningstrendiga hem denna vår. De ljusa färgerna finns tillsammans med ljusa träslag och inslag av både koppar och mässing. Hemmet piffas upp av naturmaterial och återanvända möbler och prylar 

För att prata inredningstrender för våren 2014 har jag stämt träff med Joanna Hansén och Jonathan Hemming som jobbar på planerings-, byggnads- och inredningsföretaget Aveo i Vasa. Joanna ansvarar för företagets digitala media och webbshop medan Jonathan är inredningsplanerare.
– Vi jobbar dagligen enligt ledorden välmående, kvalitet och helhetstänkande och det passar bra in på årets inredningstrender, säger de båda. 
För att hålla koll på inredningstrender följer de med vad som händer i både Sverige och Danmark men också vad som är på gång ute i övriga Europa. Då främst i Frankrike och Holland. 
– Det är oftast stora designer som är först ute med en ny produkt. Till exempel när det gäller mässings- och koppartrenden var designern Tom Dixon ute med sin ETCH serie för några år sedan, och de stora affärskedjorna följde efter, berättar Joanna. Koppartrenden har varit given hos oss en tid, men i vår har mässingstrenden slagit ut i blom. Det är trendigt med metaller, främst de varma metallerna.
– Metallmöbler är inne just nu, säger Joanna och visar bilder på stringhyllor och metalltrådsmöbler. Det får gärna vara möbler som vi själva renoverar. Kanske vi hittar något användbart på mormors vind eller varför inte på loppis. Det är trendigt att återanvända möbler och prylar. 

Vårens former
En trend som kommer stort just nu är de grafiska formerna. Det skall vara prickar, ränder, trianglar, kuber m.m. De grafiska formerna finns på både textilier, mattor, tapeter, lampor och porslin.
– Det här är en trend som kommer att hålla i sig, tror både Jonathan och Joanna. De grafiska mönstren får vi nog se hela 2014. Den lantliga trenden, som vi nordbor är så förtjusta i, finns kvar. Men den går mot det stramare hållet.
– Blommigt, spetsgardiner och volanger som representerar den romantiska lantliga stilen är inte längre inne, säger Joanna. Nu går vi mot en stramare stil med grått, svart och industri-känsla. TineK, som är en av trendsättarna för den lantliga danska stilen, är mycket populär hos oss i Svenskfinland. Hon målade sina väggar gråa och sina möbler svarta redan för två år sedan. Nu har vi också vant oss vid det gråa och svarta tillsammans med det vita, en inredningsgrund som håller i sig denna vår.

Vårens färger
En ny färgskala som kommer starkt denna vår är de pudriga pastellerna. Det är matta, lite ”smutsigare” och dämpade färger.
– Just nu är puderrosa mycket trendigt, förklarar Joanna. Det är rosa lite mot vispgrötshållet. Förutom puderrosa finns även andra dova färger som linblått eller dimblått, senapsgult, korall eller murrig mint. Att mixa de dämpade pastellerna mot grått är snyggt i vår.
– Boråstapeter har en mycket populär tapet just nu som heter Mineral, säger Joanna och Jonathan och visar upp en enfärgad tapetkollektion i dämpade färgskalor. De pudriga pastellerna visar vägen mot en ny lekfull vår med färger från sockrigt vitt till deminblått, skymningsgrått och aprikosbeige. Tapetens struktur har en matt yta. I vår har det också kommit in mera klara färger i inredningen. Den enbart avskalade vita och svarta trenden ger plats för pastellerna men också för något mer färgfullt, personligt och mera ombonat.
– Men det är främst i de små inredningsdetaljerna där de klara färgerna skall finnas, säger Joanna. Man kan med fördel välja knalliga neonfärger för till exempel kuddar och övrigt piff.
Joanna föreslår att man målar om sina köksstolar. Då kan man doppa halva stolsbenen i en neonfärg. Det behövs inte så mycket för att hela rummet skall kännas nytt och fräscht.

Läs hela artikeln och få fler inredningstips i Kuriren nummer 4/14. 

Text och foto: Annemo Back. 

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken