Det finns många sorters våfflor, men bara en äkta sådan; den belgiska. De är inte kompakta och degiga, utan frasiga. Underbart frasiga och tjocka. Sylt och grädde, kanelsocker, sirap eller smält choklad, frukt, bär och glass – ja, det är en smaksak vad man vill ha på sin våffla. Ofta serveras de med choklad och glass i Belgien.
De belgiska våfflorna är tjockare än vanliga våfflor, vilket beror på att de gräddas i ett speciellt belgiskt våffeljärn. Med ett vanligt våffeljärn blir de tyvärr inte lika tjocka, men nog så frasiga och goda om du följer receptet här nedan.
125 g smör
2 dl mjölk
½ dl vispgrädde
¼ paket jäst (ca 12,5 g)
2 dl kolsyrat vatten
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
¾ dl socker
en nypa salt
6 ¾ dl vetemjöl
smör till våffeljärnet
Smält smöret och blanda med mjölken, grädden och vattnet. Rör ner jästen då vätskan är fingervarm (37 grader).
Rör ner äggulorna i vätskan och vispa äggvitorna till hårt skum i en separat skål. Tillsätt salt, vaniljsocker och socker i smeten och rör sedan ner mjölet så att du får en jämn smet.
Vänd försiktigt ner äggvitorna i smeten och låt den vila under bakduk i en halv timme. Pensla våffeljärnet med smält smör och grädda våfflorna tills de är frasiga och guldbruna.
Servera genast, helst vartefter de tas ut ur våffeljärnet.