Sonja tva bilder webb

Ateljén, dit Sonja Backlund bjuder in oss, andas kreativitet och skapande. I ett hörn hänger olika väskor som lika gärna kunde vara tavlor, i taket hänger en minst sagt annorlunda takkrona och här och där på fönsterbräden och andra ställen står små bordslampor, ”ljushuvuden”. Färgpennor och skisser finns också. Det är varm och gemytlig stämning – och visst får man lust att kavla upp ärmarna och börja jobba.
– Just nu arbetar jag på en trädgårdskollektion inför våren, säger Sonja och visar bulliga fågelmatare och fontändetaljer i keramik. Det ska också bli lyktor, fågelbad och annat.
Hon berättar att hennes fritidsintresse är trädgården hemma och att det intresset också har smittat av sig på jobbet.
– Det är intressant att se hur olika material beter sig utomhus. Avsikten är att kunna visa en kollektion som förutom att den passar in i min egen trädgård också kan intressera trädgårdsplanerare.

Intresserad av dockteater
Redan under barndomen väcktes Sonjas intresse för hantverk och konst.
– Jag höll alltid på med en massa saker, byggde och konstruerade. Och så hade jag en snäll mamma som tillät allehanda experiment i hemmiljön.
Sonja berättar om hur hon överansträngde elvispen då hon tillverkade egen pappersmassa, hur hela nedre våningen stank då hon skulle prova på marmorering och hur grannarna undrade vad det var hon höll på med då hon grävde en stor grop eftersom hon ville fånga in en hare.
Kanske var det alla projekt under barndomen som ledde till att hon ännu i dag gärna jobbar med olika projekt, frilansuppdrag och som egen företagare.

Det började med att hon inspirerad av barndomens dockanimerade tv-program efter studentexamen begav sig till Prag för att studera scenografi för dockteater och film-animation under två år.
– Jag minns särskilt en film som jag såg som barn och som till min stora bedrövelse slutade med att en katt försvann, och jag funderade och grubblade på hur det hade gått för den.
Tjugo år senare dök filmen upp igen under studierna, och det visade sig att den hade en andra del – som slutade med att allt gick väl för katten. Det var professorn på utbildningen, Bretislav Pojar, som hade gjort filmen och många av de andra dock-animationerna som visades i barn-tv hos oss på 1970-talet.
För att få examen i Tjeckien borde Sonja ha lärt sig tjeckiska eftersom det inte fanns möjlighet att slutföra studierna på engelska, så i stället hoppade hon på en engelsk utbildning som hölls i Holland ett år och fick senare sin scenografexamen vid Saint Martins College of Art and Design i London.
– Och så har jag bland annat praktiserat vid olika teatrar och jobbat på FST i Vasa, berättar hon.

Tillbaka i Finland började hon också jobba med grundundervisningen för barn och unga i bildkonst, Taikon, ett uppdrag som hon haft i tretton år.
– Så bjöd Konstindustriella högskolan ut möjligheten att studera till bildkonstmagister på distans. Jag hoppade på den utbildningen och fick min examen år 2007. Och nu jobbar jag förutom med grundundervisning i konst också med olika gruppverksamheter för exempelvis föreningar och företag och olika frilansuppdrag. 
Läroplanen inom grundundervisning i konst är verkligen bred och Sonja berättar att man prövar och lär sig en mängd olika tekniker och material – och det är intressant att se om det här också kan appliceras på andra grupper.
– I ateljén tar jag emot grupper på upp till tolv personer och arbetar till exempel med lera. Det är bara att samla ihop en grupp och höra av sig.

Läs mer om Sonja Backlunds kreativa handarbeten i Kuriren nummer 2/14.

Text: Lilian Westerlund
Foto: Laura Pukkinen

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken