jul i krs foto studiosara sara bondegård 14 webb

”Nu står jul vid snöig port klappar på och myser …” Julstämningen börjar komma till uttryck ute i butikerna. Glöggen och annat som hör julen till fyller hyllorna och här och var ser man julkalendrar i olika valörer som lockar fram barnens nyfikenhet. Vad finns det bakom luckan? I Kristinestad pågår för tredje året i rad en helt annan typ av julkalender. En levande julkalender, där man som vuxen har tillåtelse att vara nyfiken och gå runt i staden för att ta del av andras julfönster. 

Det var 2010, som föreningen Kristinestads turism drog igång ett två-årigt projekt som skulle lyfta fram kvinnor och jultraditioner under senare delen av 1800-talet. Det här var en del av Kristinestads sjöfartshistoria som ännu inte hade fått så mycket uppmärksamhet men som ändå har funnits och bara väntat på att bli upplyft. Det var främst då perspektivet hur skeppsredar- och kaptensfruarnas liv under juletid var, som detta projekt skulle belysa.

Livar upp den mörka tiden

– Kristinestad är ju en väldigt stämmningsfull stad i juletid. Så det här var ett sätt att liva upp den mörka tiden för stadens invånare och naturligtvis bra för en förlängning av turistsäsongen, säger Ida Haapamäki.
Projektledaren Haapamäki, som forskat i arkiv och gamla loggböcker, fick en klar inblick i hur livet tedde sig på den tiden för kvinnorna. Allt från hur deras roll i samhället var till vad som fanns på matbordet, kläder och hantverk. Som kuriosa kan nämnas att julprojektet nu i oktober utnämndes till Aktion Österbottens bästa utvecklingsprojekt under programperioden 2007–2013.
Under de många möten som man hade inom arbetsgrupperna för projektet så kläcktes idén om en levande julkalender. Detta var ingalunda en unik idé i sig – men utformningen kom att bli unik.

Ut i stan med karta

Kristinestads levande julkalender består av en papperskalender med en karta av Kristinestad på baksidan. Varje lucka, fönster, som är öppet för allmänheten, är utmärkt på kartan så att man hittar fram. Det är nämligen så att det är privatpersoner eller föreningar som bjuder på ett av sina fönster. Turismen i Kristinestad har kartor för de som är intresserade av att se sig om bland alla luckor.
– Både medverkande och kringstrosande har uppskattat denna satsning. Vi har i år åtta nya fönster plus även återkommande som vill vara med. Vi har dessutom varit tvungna att tacka nej till flera husägare som skulle ha velat delta. Det här visar att intresse för den levande julkalendern nog finns, berättar Haapamäki och fortsätter: Det som är det unika med Kristinestads julkalender är att den är öppen till tjugondag Knut.
Det betyder att man hinner gå runt i flera omgångar och ta del av de fritt formade julfönstren. Kreativiteten flödar fritt hos var och en av deltagarna och nyfikenheten hos befolkningen växer. 

Visst är det spännande att gå runt på stadens gator i skenet av gatlyktorna och att sedan verkligen få stanna framför någons hus och kika in, ta del av deras fönsterdekoration. Vid en del luckor brukar det även kunna vara olika sorters bjudningar, till exempel glöggbjudning, vernissage eller pepperkaksbjudning.
– Tidpunkten för eventuella bjudningar bör kontrolleras på stadens webbplats, eftersom det inte får plats på papperskalender-kartan, påminner Ida med ett leende.

Läs mer om Kristinestads levande julkalender i Kuriren nummer 19-20. 

Text och foto: Sara Bondegård 

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken