Perunasyrningwebb
 
Mjölksyrade tomater, morötter, eller paprikor (med lök), surkål.
Man börjar med att noga rengöra en tvåliters glasburk. Koka till exempel burken i vatten.
 
Koka 1 liter vatten med 2 matskedar jodfritt salt. Låt svalna.
 
Hela ekologiska tomater tvättas noga. De ekologiska paprikorna tvättas och delas i bitar, kärnorna tas ur. De ekologiska morötterna tvättas och slantas.
 
Om man gillar vitlök skalar man ekologiska vitlöksklyftor och lägger i efter smak – passar ihop med alla tre grönsakerna. Med paprikorna passar klyftad gul lök utmärkt. Ett kilo grönsaker ryms lämpligen i en burk med lag.
 
Lägg de valda grönsakerna i den rengjorda burken, häll lagen över. 
Pressa ner grönsakerna i vattnet med Perunas trick: Fyll en fryspåse med lagom mängd vatten, knyt ihop och lägg på grönsakerna. 
 
Skruva på locket.
 
Ställ burken på ett inte alltför ljust ställe, i rumstemperatur. Vänta tålmodigt utan att öppna. Öppna efter två veckor, kolla smaken, flytta eventuellt över till mindre burkar, ställ i kylskåpet. Njut.
 
Surkål görs på samma sätt, och här brukar Peruna riva ner några morötter också.
0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken