Deg:
1/4 bit jäst
2 dl fingervarmt vatten
2 msk olja
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
4-5 dl vetemjöl
Fyllning och ovanpå:
200 g riven stark ost
1 ägg
sesam eller vallmofrön
Smula jästen i det fingervarma vattnet. Rör i olja, salt och socker. Rör i vetemjölet. Knåda degen tills den blir jämn och seg. Låt jäsa under duk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Dela den jästa degen i fyra delar. Forma varje del till en rund boll och kavla ut bollarna till cirklar. Sporra eller skär cirklarna i 4-6 trekanter. Strö lite ost på varje trekant och rulla ihop från den yttre kanten in mot mitten.
Lägg gifflarna på en plåt och forma dem till en måne. Pensla giffeln med ett uppvispat ägg och strö över frön. Grädda dem i ugnen i 10-12 minuter.