Om du vill kan du krossa 10 surskorpor och lägga dem i botten av formen, då känns tårtan kanske en aning mer ”matig”.
7 gelantinblad
2 burkar tonfisk ( i vatten eller olja)
½–1 dl finhackad dill
1 burk (200 g) gräddfil
2 dl majonnäs
2 msk ketchup
lite citronpeppar
1dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Garnering:
halverade plommontomater, dill och eventuellt lite räkor
Blötlägg gelantinbladen i kallet vatten ca 10 minuter.
Låt tonfisken rinna av, och finfördela den.
Rör ihop gräddfil och majonnäs.Tillsätt fisken och dillen.Krydda med ketchup och citronpeppar.
Smaka av. Tillsätt eventuellt lite tinade räkor om du vill ha en lite lyxigare version.
Koka upp vattnet och lös buljongtärningen i det. Rör ner gelantinbladen i den heta buljongen, och rör ner blandningen tillsammans med fiskblandningen.
Häll sedan allt i en form som är fodrad med plastfilm ,och låt stå till följande dag.
Tips: Använd alternativt lax på burk och tillsätt räkor som omväxling. Som botten kan man också använda till exempel riven malaxlimpa.
Recept av Sonja Baarman-Englund.