9webb

Mathilda Store har alltid varit kreativ och vågat gå sin egen väg. När hon hittade en bild av en vintagebrudklänning i en tidning vaknade intresset för äldre klädmode på allvar. Nu utbildar hon sig till sömmerska på Optima i Jakobstad, och drömmer om att få sy upp kläder i vintage-stil.

Men det var inte sömmerska Mathilda, som ursprungligen kommer från Nedervetil, hade tänkt bli från början. Först gick hon en ettårig fotolinje på Västra Nylands folkhögskola och fortsatte sedan till England där hon studerade grafisk formgivning i två år.

Efter utbildningen jobbade hon kvar i England i ett år, men bestämde sig för att söka sig hem till Österbotten. Hon landade i Jakobstad där hon fick jobb på hem- och husgeråds-
avdelningen på en stormarknad. Hon kunde ändå inte skaka av sig tanken att hon ville något mer.

Vändpunkten kom när hon träffade en sömmerska som
berättade att det fanns jobb i branschen för den som är ut-
bildad. Snart befann sig Mathilda i studievärlden igen, denna gång som vuxenstuderande och med jobb vid sidan av. Hon driver även en blogg, Kittens kläd-kammare, där hon får chansen att visa upp loppisfynd och egna alster.

– Bloggen är ett intressant forum. Förutom att jag kan dela mitt intresse med andra så har jag fått kontakt med flera likasinnade. Det finns inte så många här i Österbotten som gillar vintagemode på samma sätt som jag, så det har varit roligt att via bloggen lära känna andra med samma hobby.

Det var också glädjande att märka att det faktiskt finns de som klär sig i retrokläder till vardags, vilket förstås inspirerade henne att våga göra likadant.

– Men annars trivs jag bra med att leva under 2000-talet, säger Mathilda och påpekar att kvinnornas ställning var en helt annan förr och att hon absolut inte vill leva efter många av de värderingar som var rådande då.

Favoritårtionden är 1940- och 50-talet, men också andra tidsepoker fascinerar. Det är främst individualiteten som lockar. Dessutom är kläderna vackra att se på.

– Vissa plagg är nästan som små konstverk. Man har lagt ner tid på både små detaljer och helheten, säger Mathilda.

Läs mer om Mathilda i Kuriren nummer 6!

Text och foto: Åsa Tast

 

 

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken