Biggi 1 webb

”Jag har varit en samlare hela livet! Då jag var barn var det tändsticksetiketter, bilder av Hagasessorna och glamourösa filmstjärnor, glansbilder med mera”, berättar Birgitta Weiner då vi får stiga in i hennes hem för att titta på hennes största samling – äggkoppar. ”Biggi” jagar inte nya koppar utan säger att det snarare är så att kopparna har en tendens att komma till henne.

Många saker har jag hört att människor samlar på – men att samla på äggkoppar låter ganska ovanligt, åtminstone i mina öron. Birgitta ”Biggi” Weiner i Vasa berättar för mig att det inte alls är en ovanlig hobby. Hon vet att det finns många samlare.

Det var efter föräldrarnas död på 1980-talet som Biggi och hennes syskon sinsemellan
delade upp föremål från sitt barndomshem och det hela började.

– Min bror, Håkan Ekholm, hade hittat en serie äggkoppar i nickel från mitt föräldrahem och jag bad att få med mig en av dem – de symboliserade på något sätt barndomen för mig. Och visst, jag fick en äggkopp.

Litet senare hade brodern
varit på en resa i Israel och hämtat med sig en äggkopp hem som souvenir.

– Han sa att ”du, Birgitta, samlar ju på äggkoppar, så här får du en från Israel”. Och ännu litet senare fick jag också en äggkopp i trä från Ryssland med posten – det lustiga var ju att jag inte alls samlade på äggkoppar.

Nu hade Biggi således tre udda äggkoppar och började fundera närmare på saken:

– Jag tänkte att ja, äggkoppar är ju visserligen trevliga … och ett, tu, tre hade Håkan lyckats styra in mig på att börja samla äggkoppar, skrattar hon.

Läs mer om Biggis äggkoppar i Kuriren nummer 5!

Text: Lilian Westerlund

Foto: Laura Pukkinen

 

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken