4-6 portioner
5–6 stora gula lökar, tunt skivade
2 vitlöksklyftor, skivade
½ dl ryps- eller olivolja
25 g smör
1 lagerblad
1 tärning höns- eller grönsaksbuljong
2 dl torrt vitt vin och 3 dl vatten eller enbart vatten
salt
nymalen svartpeppar
några blad färsk timjan eller ca 1 tsk torkad
4–5 skivor rostat bröd av fullkorn
ca 2 ½ dl riven emmental- eller gräddost
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och strimla lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken i olja och smör.
Tillsätt vinet och vattnet eller enbart vattnet. Lägg i buljongtärningen och tillsätt lagerbladet. Låt puttra tills löken mjuknar. Smaka av med salt, peppar och timjan.
Häll upp soppan i en ugnsfast skål eller i portionsskålar. Lägg i bröd, gärna skuret i tärningar och täck med rikligt av ost.
Gratinera soppan några minuter i den övre delen av ugnen på 200 grader, tills osten är frasig och gyllenbrun.
Garnera gärna med färsk timjan om du har. Servera genast.